Frans Timmermans in openingsvoorstelling Jaar van de Mijnen

© EPP Group
Eurocommissaris Frans Timmermans en acteur Jaap Spijkers doen mee aan de openingsvoorstelling van het Jaar van de Mijnen op 17 december in Heerlen.
Dat werd dinsdagavond in Avondgasten bekend gemaakt. Jaap Spijkers kruipt in een theaterstuk in de huid van oud-minister van economische zaken Joop den Uyl. De oud-minister hield 49 jaar geleden in de Stadsschouwburg van Heerlen een historische toespraak over de sluiting van de Limburgse mijnen. Een beslissing die ingrijpende gevolgen had voor duizenden werknemers en hun families.

Deze gebeurtenis van 1965 wordt nagespeeld. De woorden uit Den Uyls toespraak worden nu dus ten gehoren gebracht door Spijkers.

Timmermans
Frans Timmermans sluit de voorstelling af. Hij neemt de taak op zich om de woorden die Den Uyl toen uitsprak te wegen. Wat is er allemaal van terecht gekomen? Maar hij schept vooral een nieuwe horizon voor de voormalige Mijnstreken in de Euregio Maas-Rijn: hoe ziet onze wereld er uit in 2065?

L1 doet de hele avond op tv verslag van de gebeurtenissen in Heerlen. Dagblad de Limburger en Limburgs Dagblad komen op 17 december met een speciale bijlage gewijd aan de mijnen.