Excursies langs de omstreden Buitenring Parkstad

© Thinkstock
De VVV Zuid-Limburg gaat vanaf komend voorjaar excursies en rondleidingen per bus verzorgen langs het tracé en de bouwwerkzaamheden van de aan te leggen Buitenring Parkstad.
Daarvoor gaat de toeristische organisatie 20 tot 25 gidsen opleiden, in nauwe samenwerking met de provincie.
Het projectbureau Buitenring kan volgens provinciewoordvoerster Mandy Rouwet de stroom excursie-aanvragen nauwelijks nog bijbenen.

Wachten op groen licht

Zowel VVV-directeur Anya Niewierra als Rouwet benadrukt dat de rondleidingen alleen doorgaan als de Raad van State het sein voor de aanleg van de 26 kilometer lange weg definitief op groen zet.
De beslissende uitspraak van de hoogste bestuursrechter in de al jaren slepende juridische procedures die tegenstanders van de Buitenring hebben aangespannen, volgt komend voorjaar.

Ingewikkeld dossier

Niewierra zegt de rondleidingen als een 'waardevolle aanvulling' te zien op de bestaande informatievoorziening over de omstreden randweg, waarvan de aanleg meer dan 440 miljoen euro gaat kosten.
"Het dossier is beladen en ingewikkeld, alleen al omdat er zóveel aspecten mee gemoeid zijn. Architectuur, natuurcompensatie, archeologie, onteigeningen, verzet van tegenstanders, noem maar op", zegt Niewierra.

Specialisatie

Het is daarom de bedoeling dat de gerekruteerde VVV-gidsen zich inhoudelijk gaan specialiseren op vakgebieden en deeltracés. "Waarbij we graag gebruikmaken van bestaande expertise. Bijvoorbeeld van plaatselijke heemkundeverenigingen, waarmee we goede relaties onderhouden."