Plaquette voor Maastrichtse ‘oorlogsheld’ Beaurieux

Oorlogsheld Nicolas Beaurieux krijgt een plaquette in de Lenculenstraat in Maastricht. Dat schrijft wethouder Mieke Damsma (D66, cultuur) aan de Seniorenpartij Maastricht.
Die partij stelde dat Beaurieux geëerd dient te worden voor zijn heldhaftige daad aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Brief bezorgen

De man uit Roclenge bezorgde met gevaar voor eigen leven één dag voor de bevrijding een brief bij het stadsbestuur van Maastricht. De Amerikanen kondigden hierin aan de stad te zullen bombarderen als er nog Duitsers waren. Dat gebeurde uiteindelijk niet, waarschijnlijk door de door Beaurieux verstrekte informatie.

Held

Volgens Damsma is de actie van Beaurieux, die na de oorlog al de erepenning van de stad kreeg, 'een tot de verbeelding sprekend voorbeeld van opofferingsgezindheid in dienst van de vrijheid'.
De plaquette komt aan de gevel van Lenculenstraat 29, de voormalige woning van wethouder Kersten. Hij ontving immers de brief uit handen van Barrieux, die na aankomst in het centrum door burgers naar de dichtsbijzijnde wethouder werd gestuurd.