Veel geldzorgen bij Limburgse sportclubs

Sportverenigingen in Limburg zouden meer moeten samenwerken of moeten fuseren om het hoofd boven water te houden.
Dat zegt Hennie ter Haar van het Huis voor de Sport in Sittard in reactie op een landelijk onderzoek naar de financiële situatie bij sportverenigingen.

Broekriem aanhalen

Bij sportverenigingen in Limburg, Brabant en Zeeland blijkt de financiële nood het hoogst. Landelijk zeggen vier op de tien sporters dat hun club de broekriem moet aanhalen en dat er daardoor minder trainingen zijn. Aan de andere kant gaan de contributies en kantineprijzen omhoog. "Het aantal leden bij de clubs loopt terug en dat betekent automatisch minder opbrengsten. De dalende tendens in ledenaantallen kun je niet zomaar omkeren", zegt Ter Haar.

Sport en cultuur

Ook de sponsorinkomsten nemen steeds verder af. Volgens het Huis voor de Sport speelt het probleem niet alleen bij bijvoorbeeld voetbalclubs, maar ook verenigingen in de culturele sector hebben het moeilijk.

Energie

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van energieleverancier Nuon, dat vindt dat sportclubs vooral meer moeten besparen op energiekosten. De verenigingen zouden meer werk moeten maken van duurzaamheid. En Limburgse clubs lopen daar nog niet in voorop, vinden de ondervraagden.