Kamerlid Verheijen krijgt schadeclaim aan de broek

© Stefan Koopmans
VVD-Kamerlid Mark Verheijen uit Venlo kan een schadeclaim van anderhalf miljoen euro tegemoet zien.
Ondernemer Wout Heijmans uit Velden stelt Verheijen persoonlijk aanspraak voor verlies dat hij leed omdat de gemeente Venlo, waar Verheijen in het college van B&W zat, de vergunning voor zijn bioscoop vernietigde. Dat meldt Elsevier.

Piet van Pol
Ook heeft Verheijen méér geld aangenomen van de omstreden projectontwikkelaar Piet van Pol voor zijn verkiezingscampagne, dan tot nu toe bekend was, zo staat in het artikel.

Het gaat om 4000 euro die Van Pol stortte in de verkiezingskas, nadat hij een door Verheijen ondertekende bedelbrief had gekregen. Eerder werd al bekend dat Van Pol de verkiezingskas van Verheijen met bijna 7000 euro had gespekt.

Bioscoop
Verheijen was als wethouder nauw betrokken bij de bouw van een bioscoop in het centrum van Venlo, een project van Piet van Pol. Ook vernietigde de gemeente Venlo de vergunning die was afgegeven voor de bouw van een andere bioscoop, door een andere projectontwikkelaar, in het Venlose kerkdorp Velden.

Het argument daarvoor was dat de gemeente maar één bioscoop wilde binnen de gemeentegrenzen. En die moest in het centrum staan, niet in één van de omliggende dorpen.

Miljoenenverlies
Het vernietigen van die vergunning leidde eerder al tot veel gefronste wenkbrauwen en raadsvragen in Venlo. Ondernemer Heijmans in Velden leidde daardoor naar eigen zeggen een miljoenenverlies. Hij gaat Verheijen nu persoonlijk aansprakelijk stellen voor een bedrag van anderhalf miljoen euro.

Tegen Van Pol loopt een justitieel onderzoek omdat hij toenmalig VVD-wethouder Jos van Rey in Roermond zou hebben omgekocht. Verheijen zit sinds 2012 in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij onder meer Limburgs gedeputeerde en wethouder van Venlo.