Meeste treinen rijden wel op tijd in Limburg

© Flickr/Flats!/CC BY-NC-SA 2.0
De herfst heeft nu echt zijn intrede gedaan. Dat betekent dat er weer vertraging op het spoor zal zijn door vallende blaadjes. Of valt dat toch eigenlijk wel mee?
In Limburg vertrekt minder dan 5 procent van alle treinen met meer dan 5 minuten vertraging. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Alleen station Weert en Eijsden scoren beneden de maat.

In kaart

NRC heeft de vertraging van vertrekkende treinen van alle stations in Nederland in kaart gebracht. En wat blijkt? Veel mensen klagen over vertragingen, maar de cijfers lijken mee te vallen. Het grootste deel van de treinen vertrekt gewoon op tijd. Slechts 6,9 procent heeft meer dan 3 minuten vertraging, of wordt helemaal uit de dienstregeling gehaald.

Onderzoek

De cijfers zijn gebaseerd op de vertrektijden van 3.504.576 treinen. Deze vertrokken tussen januari 2013 en 7 oktober 2014 van een van de 382 gemeten treinstations.
"Er zijn dus twee zomers en één winter gemeten, waardoor de cijfers een klein beetje vertekenend: in de winter ligt het percentage vertraagde treinen ruim een procentpunt hoger", meldt het NRC als kanttekening bij het onderzoek.
Bekijk op de kaart hoe goed op slecht jouw vertrekstation het doet. Klik hier voor de interactieve kaart.