Willems-Orde voor Gijs Tuinman uit Heerlen nu officieel

© Nederlandse Veteranendag
Majoor Gijs Tuinman (34) uit Heerlen krijgt op 4 december de Militaire Willems-Orde van Koning Willem-Alexander. De Willems-Orde is de hoogste militaire onderscheiding in Nederland.
In juni berichtte de Volkskrant al dat de militair uit Heerlen de onderscheiding zou krijgen. Het wachten was nog op een officieel akkoord van de koning. Dat is er nu.

Heldhaftig optreden
Gijs Tuinman krijgt de onderscheiding uit handen van Willem-Alexander op het Binnenhof in Den Haag. De militair wordt door defensie beloond vanwege zijn 'voortdurende en onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden'.

Kevin van de Rijdt
Tuinman verrichte zijn heldhaftig optreden op missie in Afghanistan. Hij krijgt vooral lof vanwege zijn daden in de Afghaanse plaats Deh Rawod. Daar probeerde hij in 2009 met een groep commando's de zwaar gewonde collega Kevin van de Rijdt uit Venray te redden. De commando's werden daarbij van drie kanten beschoten door de Taliban. Van de Rijdt kwam om het leven. Later zei Tuinman over die bewuste dag in een interview: "Niemand stelt achteraf de vraag: was dit de moeite waard? Iedereen doet het, omdat je het rotsvaste vertrouwen hebt dat de ander het ook voor jou zou doen."

Andere missies
Tuinman kreeg al eens een hoge militaire onderscheiding; in 2009 ontving hij de Bronzen Leeuw. De militair diende eerder op andere missies in Mauretanië, Mali, Burkina Faso en Senegal.

Koning Willem I
De Militaire Willems-Orde werd in 1815 ingesteld door Koning Willem I als erkenning voor daden van 'moed, beleid en trouw in de strijd'. De eerste onderscheiding ging naar Willem Frederik van Oranje-Nassau voor zijn daden in de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon.

Marco Kroon
Er zijn op dit moment nog vier Nederlanders in leven die ooit Militaire Willems-Orde hebben gekregen. De laatste keer dat de onderscheiding werd uitgereikt was in 2009. Toen kwam de eer toe aan kapitein Marco Kroon.

Albert Hoeben
Gijs Tuinman is niet de eerste Limburger die de Militaire Willems-Orde ontvangt. Op 10 juli van dit jaar overleed Albert Hoeben uit Stramproy op 94-jarige leeftijd. Hij werd in 1946 onderscheiden met de Willems-Orde.