GL wil provinciaal vangnet jeugdzorg

Er moet een provinciaal vangnet komen voor de jeugdzorg. Gemeenten moeten daar een beroep op kunnen doen als ze geld tekort komen om een goede jeugdzorg te garanderen.
Dat is één van de opvallende punten uit het concept-verkiezingsprogramma van GroenLinks voor de provinciale statenverkiezingen in maart.

Bijspringen

De jeugdzorg gaat op 1 januari over van de provincie naar de gemeenten. Maar om onverantwoorde situaties als wachtlijsten en het omvallen van instellingen te voorkomen, moet de provincie zonodig financieel bijspringen, vindt GroenLinks.

Energie-akkoord

De partij wil ook een Limburgs energie-akkoord. Daarin moet staan dat in 2030 alle energie in Limburg duurzaam wordt opgewekt. GroenLinks is ook tegen de bouw van nieuwe megastallen en wil meer inzet voor biologische landbouw en dierenwelzijn. Om de bouw te stimuleren, moeten er grootschalige isolatieprojecten van woningen komen. Die zorgen ook voor een lagere energierekening en zijn goed voor het milieu, aldus GroenLinks.

Minder regels

Op economisch gebied pleit de partij ondermeer voor minder regels voor het midden- en kleinbedrijf en meer mogelijkheden voor startende ondernemers.
Volgende week zaterdag wordt het verkiezingsprogramma definitief vastgesteld op een ledenvergadering van GroenLinks-Limburg. De partij bezet momenteel drie van de 47 zetels in het Limburgs Parlement.