Zuid-Limburgse gemeenten pakken jonge drinkers aan

In Zuid-Limburg gaan gemeenten samenwerken om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen.
De gemeente Maastricht heeft samen met de Heuvellandgemeenten (Meerssen, Valkenburg, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaal) een preventie- en handhavingsplan gemaakt.

Doeltreffend

Met dat plan proberen de gemeenten een norm- en gedragsverandering onder de jongeren tot stand te brengen. De samenwerking biedt mogelijkheden het drinkgedrag van de jongeren doeltreffender aan te pakken.

Gezondheidsbeleid van gemeenten

Het plan moet uiteindelijk deel gaan uitmaken van het gezondheidsbeleid van de gemeenten. Gemeenten gaan zich onder meer richten op preventie in de vorm van voorlichting aan jongeren en bewustwording bij ouders.

Eerste glas: 11 jaar

Uit onderzoek blijkt dat een deel van de Zuid-Limburgse jeugd al op 11-jarige leeftijd het eerste glas alcohol drinkt. Landelijk ligt die leeftijd op 14 jaar oud. Dat komt niet in de buurt van de nieuwe wettelijke leeftijdsgrens van 18 jaar. In Maastricht-Heuvelland krijgen kinderen de alcohol op jonge leeftijd vooral via familie of vrienden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!