Acties bij DPx Blerick van de baan

Werknemers van DPx houden werkonderbreking. © Jos Bouten
Bij DPx in Blerick wordt geen actie meer gevoerd. De vakbonden FNV en CNV hebben donderdagmiddag overeenstemming bereikt over een sociaal plan.
DPx sluit de fabriek, producent van grondstoffen voor medicijnen, begin volgend jaar. Daardoor verdwijnen er bijna 140 banen.

Sociaal plan

De werknemers onderbraken woensdagmiddag het werk omdat na drie dagen onderhandelen tussen bonden en bedrijfsleiding geen akkoord was bereikt over een sociaal plan. Zij voerden actie aan de vooravond van een nieuwe onderhandelingsronde en dreigden met verdere acties als er geen akkoord naar hun zin zou komen.

Ontslagvergoeding

Belangrijkste geschilpunten waren de hoogte van de ontslagvergoeding en de termijn dat de mensen in dienst blijven om vanuit die positie te kunnen solliciteren naar ander werk.
FNV-vakbondsbestuurder Henk van Rees zegt dat op deze twee punten overeenstemming is bereikt. Hij wil geen details geven omdat het resultaat nog aan de bondsleden moet worden voorgelegd. Wel wil de vakbondsman kwijt dat hij uitermate tevreden is met het behaalde onderhandelingsresultaat.

Sluiting

DPx werd in 1987 overgenomen van Océ door DSM. In maart van dit jaar verkocht DSM een belang van 51 procent aan het Amerikaanse DPx. Drie maanden later kondigden de Amerikanen aan dat ze de fabriek gaan sluiten.