Wijk Urmond wil compensatie voor zigeuners

© Harry Fluks
Bewoners van een straat in Urmond willen gecompenseerd worden voor de vestiging van een groep zigeuners.
De aanwonenden van de Louisegroeveweg willen onder meer vrijstelling van alle gemeentelijke belastingen en compensatie van waardevermindering van hun woningen. In het verlengde van hun straat komen zes Sinti-zigeunergezinnen te wonen.
De verzoeken staan op een lijst met eisen die omwonenden bij de gemeente hebben neergelegd. Het college heeft de raad dit gemeld en benadrukt dat het ‘nog geen positie heeft bepaald’.

September 2015
De omwonenden eisen van de gemeente garanties dat geen overlast zal optreden door de Sinti, die volgens de laatste planning uiterlijk in september 2015 naar Bramert-Noord verhuizen. Hier komen zes woningen voor gezinnen die nu nog aan Achter de Hegge in Urmond wonen.

Waardevermindering
Andere bewoners daar hebben veelvuldig geklaagd over hun leefgedrag. Ook bewoners van de Louisegroeveweg zijn er beducht voor. Ze voorzien waardevermindering van huizen en vinden dat de gemeente op voorhand een onafhankelijke schade-expert moet inschakelen.

'Niet aan de orde'

Burgemeester Marion Leurs-Mordang, die deze maand nog met de bewoners van de Louisegroeveweg heeft gesproken, zegt dat vrijstelling van belasting niet aan de orde kan zijn en dat planschadeclaims niet horen bij de bestemmingsplanwijziging.