'Bikerclubs in Limburg beter bestrijden'

De Hells Angels waren in maart 2014 massaal aanwezig in Sittard. © MGL
De Limburgse gemeenten onderzoeken maatregelen om bikerclubs in de provincie beter te bestrijden.
Onder leiding van burgemeester Onno Hoes van Maastricht hebben de 33 Limburgse gemeenten, het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) en de politie Limburg een plan van aanpak opgesteld.

Criminele circuit

Outlaw Motor Gangs (OMG’s) worden geassocieerd met afpersing, mensenhandel en drugshandel. Volgens Hoes, portefeuillehouder OMG’s, proberen deze clubs vaak via de horeca in het legale circuit te komen.

Gedragscode

Om dit te voorkomen wordt onderzocht of het opstellen van een gedragscode in de Limburgse horeca motorbendes kan weren. Daarbij valt te denken aan het niet toelaten van bezoekers met bikerkleding ('colours').
"De gemiddelde horecagelegenheid wil juist gastvrijheid uitstralen en geen mensen uitsluiten", zegt Hoes. "En als negen van de tien cafés zo’n gedragscode toch ondertekenen, gaan de bikers bij die tiende zitten. Wij gaan met de horeca-eigenaren in gesprek."

Maatregelen

Daarnaast wordt gekeken hoe burgemeesters de openbare orde kunnen waarborgen. En krijgt de politie de rol om 'speldenprikken' uit te delen. Hoes: "Denk aan het geven van parkeerboetes, het regelmatig fouilleren of het geven van bekeuringen voor geluidsoverlast."