OM wil nieuw onderzoek in moordzaak Rianne Brouwer

Het Openbaar Ministerie wil dat het psychologisch onderzoek van Djeylan P. opnieuw wordt gedaan.
De zaak tegen de 29-jarige Belg, die heeft bekend dat hij de Maastrichtse promovenda Rianne Brouwer heeft vermoord, is opnieuw aangehouden.

Observatie

Tijdens een pro-formazitting voor de rechtbank in Roermond, diende het Openbaar Ministerie woensdag het verzoek in om Djeylan P. voor klinische observatie op te nemen in het Pieter Baan Centrum.
Uit eerder psychologisch onderzoek is gebleken dat P. ten tijde van de moord op Rianne Brouwer aan het Oranjeplein in Maastricht, volledig toerekeningsvatbaar zou zijn geweest. Maar het Openbaar Ministerie meent 'dat daar het een en ander op af te dingen is'.

Twijfels

Bovendien zou P. in de ogen van het Openbaar Ministerie geen volledige medewerking hebben verleend aan de onderzoeken. ook heerst er twijfel over een aantal verklaringen die de moordverdachte gedaan heeft over zijn eigen, persoonlijke omstandigheden.
De advocaat van P. kon niet met het verzoek instemmen zonder het eerst met zijn cliënt te bespreken. Dit is een tijdrovend proces, vooral omdat P. alleen de Franse taal machtig is en moet worden bijgestaan door een tolk.

Uitstel

De rapportages over P. moeten ook nog naar het Frans vertaald worden. Dit had de advocaat in een eerder stadium al gevraagd.
De zaak werd daarom opnieuw voor onbepaalde tijd aangehouden. De rechtbank streeft ernaar om op een zo kort mogelijke termijn, hopelijk nog in januari, een nieuwe datum voor een pro-formazitting te prikken.

Spijt

Djeylan P., die woensdag wederom tegenover de rechtbank verklaarde spijt te hebben van wat er is gebeurd, blijft voorlopig vastzitten in het huis van bewaring in Sittard.