Ebola-bericht Telegraaf dwingt GGD tot nachtelijke verklaring

© L1
Een bericht op de website van De Telegraaf over zogenaamde ebola-paniek in Maastricht, heeft tot ergernis geleid bij de GGD Zuid-Limburg en andere instanties.
De krant maakte zondagavond uit het niets melding van paniek in de Burgemeester Pijlsstraat in Maastricht. Omwonenden hadden daar mensen in witte pakken iemand in een ambulance zien helpen.

Filmpje
Een omwonende zei tegen een lokale journalist dat ze niet hoopte dat haar buurman 'embola' had. Het verhaal met filmpje belandde vervolgens op de site van De Telegraaf onder de kop Ebola-paniek in Maastricht.

De GGD Zuid-Limburg kreeg daarop zoveel telefoontjes dat de dienst zich genoodzaakt zag om midden in de nacht een persbericht uit te sturen. Geen ebola in Maastricht, niks aan de hand, luidde de strekking daarvan.

Onzinverhaal
Journalisten van Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad en L1 waren zondagavond al tot die conclusie gekomen. De GGD, het Ministerie van Volksgezondheid, het RIVM én de Maastrichtse huisartsenpost hadden klip en klaar duidelijk gemaakt dat het om een onzinverhaal ging.

Een woordvoerder liet weten dat er inderdaad iemand met een ambulance was opgehaald, waarbij de ambulancebroeders beschermende kleding droegen. Maar dat had niet te maken met ebola. De patiënt had iets anders onder de leden. Vanwege de privacy van de man wilde de woordvoerder daar verder niets over zeggen.