Roermonds Kamerlid Öztürk uit PvdA-fractie

Selçuk Öztürk (links) en Tunahan Kuzu in de Tweede Kamer © Peter Hilz/Hollandse Hoogte
De Nederlands-Turkse Kamerleden Selçuk Öztürk uit Roermond en Tunahan Kuzu maken sinds donderdagavond geen deel meer uit van de PvdA-fractie.
De twee behouden wel hun Kamerzetel. Öztürk en Kuzu weigerden volgens PvdA-leider Samsom vertrouwen uit te spreken in de koers van de partij. Dat is de reden waarom de twee zijn opgestapt.

'De partijtop wil ons monddood maken'
Öztürk en Kuzu stonden in de wandelgangen kort de pers te woord. "De partijtop wil ons monddood maken", brieste Özturk. "Er wordt nu al met modder gegooid. Beste mensen, trap daar niet in." Inhoudelijk gingen de twee verder niet op de zaak in.

Kritiek
De fractie van de PvdA was donderdagavond bijeen om te spreken over het lot van de twee. Öztürk en Kuzu uitten deze week in een interview met het AD openlijk kritiek op PvdA-minister Asscher.

Turkse organisaties

Het tweetal vindt dat de minister van Sociale Zaken zich te kritisch opstelt tegenover een aantal Turkse organisaties. Asscher wil de conservatief-religieuze Turkse organisaties als Milli Görüs en de Fethullah Gülen-beweging vijf jaar kritisch volgen en ze dwingen de integratie te bevorderen.

Deze uitspraken van de minister waren tegen het zere been van de twee Kamerleden.