Van Rey ligt al drie jaar onder vuur

© John Peters (MGL)
Voormalig VVD-wethouder en senator Jos van Rey ligt al drie jaar onder vuur. Het Openbaar Ministerie gaat hem nu vervolgen voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Een chronologie:

2011

1 oktober: De Limburgse kranten beschuldigen de Roermondse wethouder Van Rey van belangenverstrengeling. Hij beslist volgens de berichten mee over kwesties waarin een bevriende projectontwikkelaar is betrokken.

3 oktober: Burgemeester Henk van Beers geeft opdracht voor een integriteitsonderzoek.

2012

19 maart: Het onderzoek wijst uit dat Van Rey de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt door zijn vriendschap met de projectontwikkelaar. Van feitelijke belangenverstrengeling is geen sprake.

19 oktober: De Rijksrecherche valt binnen bij Van Rey en doorzoekt zijn kamer in het stadhuis. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van corruptie en lekken over de procedure voor de nieuwe burgemeester van Roermond. Ook de voorgedragen VVD'er Ricardo Offermanns is verdachte.

22 oktober: Van Rey stopt als wethouder en senator. Offermanns stopt als burgemeester van Meerssen en trekt zich terug als burgemeesterskandidaat voor Roermond.

2013

18 mei: Onder druk van de publieke opinie haalt de VVD in Roermond Van Rey van de kieslijst af voor de raadsverkiezingen in 2014.

26 september: Van Rey wordt lijstduwer van de LVR, opgericht door afvallige VVD'ers in Roermond

28 november: Vijf telefoongesprekken van Jos van Rey blijken op 20 september 2012 door een stroomstoring niet te zijn opgenomen. Eén van die gesprekken was met de vaste telefoonlijn van het kantoor van staatssecretaris Fred Teeven en de getapte telefoon van Van Rey. Van Rey zou Teeven hebben willen spreken over een burgemeesterskandidaat voor Roermond.

2014

8 januari: OM onderzoekt of Van Rey stemmen heeft geronseld voor de Provinciale Statenverkiezingen.

23 januari: Oud-burgemeester Ricardo Offermanns wordt veroordeeld tot 120 uur taakstraf voor passieve ambtelijke omkoping. Hij krijgt straf omdat zijn partijgenoot Van Rey hem in 2012 vertrouwelijke informatie voor de burgemeestersbenoeming in Roermond gaf.

24 oktober: Het Openbaar Ministerie gaat Van Rey vervolgen voor corruptie. Hij moet op 20 januari voor het eerst voor de rechter verschijnen.