Timmermans op weg naar laatste horde in Brussel

© Ministerie van Buitenlandse Zaken
Frans Timmermans uit Heerlen moet dinsdagmiddag naar Brussel. Daar wacht hem een hoorzitting voor het Europees Parlement.
Het Parlement voelt Timmermans (PvdA) gedurende drie uur aan de tand over zijn kandidatuur voor de functie van eerste vice-voorzitter van de Europees Commissie. Het is de laatste horde die Timmermans moet nemen vooraleer hij aan de slag kan in Europa. Het verhoor is hier live te volgen.

Vice-president
De huidige minister van Buitenlandse Zaken is voorgedragen als vice-president van de Europese Commissie. Hij wordt daarmee de rechterhand en eerste vervanger van Jean-Claude Juncker, de beoogde nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Timmermans wordt in zijn nieuwe post verantwoordelijk voor betere regelgeving binnen de Europese Unie.

Laatste
Timmermans is als laatste aan de beurt in Brussel; andere kandidaat-eurocommissarissen gingen hem al voor. Vanwege zijn hoge post krijgt hij een speciale hoorzitting waarbij het hele Parlement aanwezig mag zijn. De parlementsleden kunnen geen individuele eurocommissaris weigeren, maar alleen Junckers hele team. Het ziet er naar uit dat de Luxemburger zijn portefeuilles moet gaan herverdelen; bij het Europees Parlement leven er heel wat bezwaren tegen een aantal kandidaten.