Hoes: 'Aanpak radicalen moeizaam proces'

Het is nog niet duidelijk of de 19-jarige Maastrichtse Aïcha terugkomt naar Maastricht. Het meisje werd door haar moeder opgespoord in Syrië.
Moeder en dochter verblijven in Turkije en worden later deze week terug in Nederland verwacht. Volgens burgemeester Onno Hoes van Maastricht is het nog niet duidelijk of Aïcha als slachtoffer of als verdachte moet worden gezien. Dat zei Hoes in het L1-programma AvondGasten.

Opvang

Aïcha wordt in eerste instantie opgevangen door de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding (NCTB) en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarna wordt bekeken of er een strafzaak tegen haar volgt. In dat geval keert zij voorlopig niet terug naar Maastricht.

Robin Hood

Het meisje vertrok begin dit jaar uit Maastricht om met een Jihadstrijder te trouwen, die zij volgens haar moeder als een soort Robin Hood zag.
Maandag werd bekend dat de 19-jarige Jihad-strijder Sultan Bezel uit Maastricht een zelfmoordaanslag gepleegd zou hebben in Bagdad, waarbij meerdere doden en gewonden vielen. En er zou nog een 19-jarige jongen uit Maastricht in Syrië vechten.

Moeizaam proces

Volgens Hoes is de strijd tegen radicalisering van jongeren een moeizaam en kostbaar proces, wereldwijd. De gemeente werkt samen met de NCTB en politie. "Het is moeilijk om grip te krijgen op het probleem van radicalisering. Bovendien weten we dat de kans bestaat dat mensen die terugkomen van jihad, daar zijn opgeleid om hier de strijd voort te zetten", aldus Hoes.

'Onderschat probleem'

Journalist Johan van de Beek doet voor Dagblad de Limburger onderzoek naar geradicaliseerde jongeren. Hij denkt dat het probleem wordt onderschat. "Jongeren zoeken vaak naar zekerheden in tijden dat ze zich heel onzeker voelen, door wat voor omstandigheden dan ook. Dan kun je zo'n Islamitische Staat als ideaal zien," is zijn verklaring van de aantrekkingskracht van IS. Van de Beek pleit voor een 'schakelpunt' tussen politie en bijvoorbeeld ouders, dat de drempel verlaagt om signalen van radicalisering te melden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!