Zware kritiek op Verzijlbergh in corporatie-rapport

© Archief L1
Oud-directeur Leks Verzijlbergh van woningcorporatie Servatius krijgt zware kritiek van de enquetecommissie van de Tweede Kamer die onderzoek heeft gedaan naar de woningcorporaties.
In het donderdagmiddag gepresenteerde eindrapport wordt Verzijlbergh 'naïviteit, amateurisme en zelfoverschatting' verweten in het dossier van de grootschalige studentencampus in Maastricht. Servatius trok in november 2009 de stekker uit het project, dat de woningcorporatie uiteindelijk opzadelde met een schadepost van 60 miljoen euro.

Ontslagen
Verzijlbergh was op dat moment ontslagen. De enquetecommissie vindt dat de Raad van Toezicht daarmee 'juist' heeft gehandeld omdat hij 'zich niet aan de afspraken bij het campusproject zou hebben gehouden en onverantwoord handelde.' De commissie betreurt het ook dat niet eerder is ingegrepen.

Calatrava
Zij hekelt verder het inschakelen van de wereldberoemde architect Calatrava bij de bouw van de campus. De commissie noemt dat een teken van gebrek aan kostenbewustzijn: "Uiteindelijk heeft het architectenbureau voor 14 miljoen euro gedeclareerd, voor een project dat niet verder dan de fundering is gekomen", staat in het rapport.