Zeven sportzalen in Maastricht gaan dicht

© Le Giesen (MGL)
De gemeente Maastricht wil tussen nu en 2017 zeven sport- en gymzalen in de stad sluiten.
Het is een eerste stap op weg naar een efficiënter gebruik van de binnensportlocaties in de stad.

Tegen de vlakte

De sportzalen van Heer (Petrus Bandenplein), Boschpoort en Biesland en de gymzalen in Itteren, Wittevrouwenveld, Nazareth en Limmel gaan tegen de vlakte of krijgen een andere bestemming, zo staat in een presentatie van het stadsbestuur. De zalen zijn te oud, kosten te veel qua onderhoud en/of kennen een te lage bezettingsgraad.
Daarnaast denkt de gemeente dat voor de genoemde zalen binnen een grens van één kilometer voldoende alternatieven zijn.

Sportzalen staan veel leeg

Maastricht constateerde eerder al dat er snel iets moet gebeuren. In totaal staan de binnensportaccommodaties die de stad telt 61 procent van de beschikbare tijd leeg. De zeventien gymzalen die de stad nu kent, worden voor slechts 26 procent van de tijd verhuurd. Daarbij wordt uitgegaan van veertien uur per dag, zeven dagen per week. De acht sportzalen worden maar voor 32 procent ingevuld door sporters.

Piekmomenten

De problemen treden vooral overdag op. Dan is er in de zalen nauwelijks activiteit, terwijl er in de avond, zeker op werkdagen, wel voldoende 'piekmomenten' zijn, zo constateert de gemeente. Er werd zelfs geconstateerd dat Maastricht behoefte heeft aan een extra hal, die nu wordt gebouwd in de wijk Randwyck.