Verschillende normen bij Limburgse voedselbanken

Vrijwilligers maken voedselpakketten gereed in Weert. © John Peters Fotografie
De voedselbanken in Limburg hanteren verschillende normen om te bepalen of armlastige mensen in aanmerking komen voor een voedselpakket.
Wie in Venlo of Roermond bij de voedselbank aanklopt krijgt alleen een pakket als hij of zij kan aantonen dat er een inkomen is.

Geen auto

"Als je geen inkomen hebt, is het lastig te controleren of dat klopt", zegt Marie José Dittrich, hoofd inzake van de voedselbank in Venlo. "Mensen mogen ook geen auto hebben om in aanmerking te komen voor een pakket."
Niet alleen of je een auto hebt, kan van invloed zijn of iemand een pakket krijgt of niet. Ook de hoogte van het te besteden leefgeld is van invloed.

Leefgeld

Wie in Landgraaf aanklopt bij de voedselbank, krijgt pas een pakket als hij of zij maximaal 175 euro per maand aan leefgeld heeft. De norm - zoals die door de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken is vastgesteld - is echter 180 euro per maand.

Wachtlijsten

Volgens Hennie Verweij van de voedselbank Limburg-Zuid in Landgraaf is het aanscherpen van de inkomenseis bittere noodzaak. "Zouden we de norm iets versoepelen, dan worden onze wachtlijsten alleen maar langer." Maar als je geen inkomen hebt, krijg je in Landgraaf en bij de voedselbank Limburg-Noord in Venray wel een pakket.
Limburg telt zes voeselbanken met in totaal ruim 1100 klanten.

Afspraken

Sinds vorig jaar is er de landelijke Vereniging van Nederlandse Voedselbanken waarbij de meeste voedselbanken zijn aangesloten. De banken hebben afspraken gemaakt maar daar houdt nog niet iedereen zich aan.