Samenwerking L1 met Omroep Brabant en Omroep Zeeland

© archief L1
In de strijd om zelfstandig te blijven, zet omroep L1 zijn kaarten op intensieve samenwerking met Omroep Brabant en Omroep Zeeland.
De drie Zuid-Nederlandse omroepen smeden op dit moment aan een omvangrijk plan om activiteiten samen te voegen. Dat plan moet er in de loop van volgend jaar liggen. Er wordt vooral gekeken naar de mogelijkheden om voortaan techniek, ICT-systemen en ondersteunende diensten te delen.

Één gezamenlijke televisiestudio
Dat zou er praktijk op neerkomen dat camera’s en straalwagens straks mogelijk worden gedeeld, net als de afdelingen administratie en personeelszaken. Omroep Brabant liet afgelopen weekend weten dat er ook wordt verkend of de drie mogelijk voortaan met één gezamenlijke televisiestudio zouden kunnen werken. L1-directeur Rob Stevens zegt dat het nog veel te vroeg is om daar op vooruit te lopen.

Omroep Zuid
Wel is duidelijk dat de omroepen een eigen onafhankelijke redactie zullen houden, en dat ook de drie merknamen van de omroepen overeind blijven. Een fusie tot een ‘Omroep Zuid’ vinden de drie een stap te ver.

17 miljoen
De bezuinigingsoperatie is nodig omdat staatssecretaris Sander Dekker (VVD, mediazaken) de regionale omroepen vanaf 2017 flink kort. Van het totale budget van 140 miljoen euro wordt dan 17 miljoen weggestreept.