SP wil einde aan 'doofpotaffaire' chroom-6

De SP wil dat de Tweede Kamer een hoorzitting houdt over het gebruik van giftige verf door personeel van Defensie in onder meer Brunssum en Eygelshoven.
Kamerlid Jasper van Dijk van die oppositiepartij vindt ook dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie veel meer moet doen om een einde te maken aan deze "doofpotaffaire".

Brunssum en Eygelshoven

De giftige verf werd onder meer gebruikt op bases in Brunssum en Eygelshoven. Voormalig medewerkers van deze wapendepots kampen al jaren met ernstige gezondheidsklachten.

Leider taskforce

Van Dijk zei maandag, bij een overleg met de minister over haar personeelsbeleid, dat de aanpak van de minister veel vragen oproept. Zo heeft hij grote moeite met de leider van de 'taskforce' van Defensie die het onderzoek naar de problemen met de kankerverwekkende chroom-6 verf in goede banen moet leiden. Oud-luchtmachtcommandant Freek Groen was in de jaren 90 op vliegbasis Twente ook verantwoordelijk voor de spuiterij waar chroomhoudende verf werd gebruikt.

Gezondheidsklachten

De Kamer debatteert dinsdagavond laat met Hennis over de zaak. Bij haar ministerie hebben zich bijna negenhonderd (oud-)medewerkers gemeld die zouden hebben gewerkt met de verf. Een kwart heeft gezondheidsklachten die hiermee verband zou houden. Defensie laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek doen naar de klachten. Van Dijk vroeg zich af waarom dat onderzoek zo lang, mogelijk twee jaar, moet duren.

Oplossing

Ook regeringspartij PvdA vindt één à twee jaar wel erg lang voor het onderzoek, al erkende Kamerlid Angelien Eijsink wel dat de Kamer veel vragen over de kwestie heeft gesteld. Die moeten op een zorgvuldige manier worden beantwoord. Voor mensen met klachten die zijn te herleiden naar het gebruik van de giftige verf, moet volgens haar nu al een oplossing komen.

Debat dinsdagavond

Ook andere partijen, zoals het CDA, de PVV en D66, hebben tal van vragen over de zaak, maar die bewaren ze voor het debat dinsdagavond. Zo zal de PVV de duur van het onderzoek en de leider van het onderzoeksteam aankaarten en, net als de PvdA, vragen of Defensie de gedupeerde (oud-)medewerkers niet al eerder kan helpen.

Lees ook: