'Bonnefantenmuseum moet rijksmuseumstatus krijgen'

© museumtoeren.be
De provincie gaat opnieuw proberen om voor het Bonnefantenmuseum in Maastricht de status van rijksmuseum te krijgen. Ook het Continium in Kerkrade moet dat predikaat krijgen.
"Ja we willen erkenning en ja we willen centen", zei CDA-gedeputeerde Ger Koopmans in een statencommissie. Hij noemde het 'bizar' dat er in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland nog steeds geen rijksmuseum is.

Internationaal vermaard
Volgens Koopmans is het Bonnefantenmuseum "internationaal vermaard. Het is een fantastisch museum om trots op te zijn." Ook voor het vernieuwde Continium dat in oktober volgend jaar open gaat, had de gedeputeerde lovende woorden: "Dat wordt top, dat wordt lachen, dat wordt genieten."

2016

In de zomer van 2016 neemt de Tweede Kamer een besluit over de cultuursubsidies van het Rijk voor de periode 2017-2020. De provincie gaat nu al aan de bel trekken in Den Haag om zo het besluitvormingsproces in een zo vroeg mogelijk stadium te beïnvloeden.

Mislukte pogingen

Gedeputeerde Koopmans vindt dat "we de bescheidenheid van ons moeten afwerpen. We moeten laten zien wat we waard zijn en dus ook wat het anderen waard moet zijn." In het verleden mislukten pogingen om van het Bonnefantenmuseum een rijksmuseum te maken steeds, vooral omdat er geen geld voor zou zijn.
Ger Koopmans over musea.