Waterschap krijgt miljoenen van IJslandse bank terug

© Thinkstock
Waterschap Roer en Overmaas krijgt dinsdagochtend 5 miljoen euro, mét rente teruggestort op de bankrekening. Dat zegt Remy Sleijpen, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap.
Het waterschap had het geld op de IJslandse Landsbanki-bank staan, maar die ging in 2008 faillliet.

Zes jaar later

Eerder werd al bekend dat het waterschap een groot deel van het geld terug zou krijgen. Maar na zo'n zes jaar is het dan eindelijk zover.
Hoewel de medewerkers van het waterschap die ooit het geld bij de IJslandse bank stalden geen enkele blaam trof, voelt het voor hen toch als een last die van hun schouders valt.
Geleend
Het waterschap heeft haar werk gewoon kunnen doen zonder de 5 miljoen. Het geld dat voor grote projecten nodig was werd elders geleend. Landsbanki was de moederbank van internetbank Icesave. Die zette in mei 2008 voet op Nederlandse bodem, met aantrekkelijke spaarrentes.

Miljarden
Via internetspaarrekeningen brachten meer dan 100.000 Nederlanders miljarden euro's onder bij de bank. Nog geen half jaar later kon de bank zijn verplichtingen niet meer nakomen en nationaliseerde IJsland de bank.
Remy Sleijpen van Waterschap Roer en Overmaas

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!