Provincie mikt op Azerbeidzjan als handelspartner

De provincie wil handelsbetrekkingen aangaan met de voormalige Sovjet-republiek Azerbeidzjan.
Gedeputeerde Staten willen met Azerbeidzjan, rijk aan grondstoffen als olie en gas, een vriendschapsband zoals met het Chinese Sichuan. Dat moet leiden tot meer handel, het uitwisselen van kennis en het binnenhalen van investeerders.

Op missie
Met dat doel voor ogen zijn gedeputeerden Twan Beurskens (VVD, Economie) en Bert Kersten (PvdA, Arbeidsmarkt) eerder dit jaar al op handelsmissie geweest naar het overwegend islamitische land.

Gedeputeerde Staten hebben CDA-prominent en Eerste-Kamerlid René van der Linden uit Nuth bereid gevonden richting Azerbeidzjan op te treden als ambassadeur. In dat land zijn momenteel 100 bedrijven en instellingen uit Limburg actief, zegt Beurskens.

Mensenrechten
Opmerkelijk is dat het provinciebestuur, na China, met Azerbeidzjan opnieuw een land kiest dat het niet zo nauw neemt met de mensenrechten. Amnesty International meldde deze maand nog de aanhouding van een onderzoeksjournalist in het land.

Niet mee bemoeien
Volgens een woordvoerder van de provincie is daar wel over gesproken binnen het provinciebestuur. "Besloten is die discussie op nationale en Europese schaal te houden en ons daar als regionale overheid niet actief mee te bemoeien. Dat wordt ook niet verwacht door de nationale overheid."

"Op ons niveau kunnen we een heel praktische bijdrage leveren door de economische banden aan te halen en die te gebruiken om maatschappelijk verantwoord ondernemen uit te laten dragen door onze ondernemers", zegt de provinciewoordvoerder.
Lees meer over de plannen maandag in Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad.

Zeven feiten
Wat weet u van Azerbeidzjan? Lees hier zeven feiten, om mee te kunnen praten.