'Thuiswonende ouderen lopen meer risico'

© archief L1
Ouderen die door kabinetsbezuinigingen op zorg langer thuis moeten blijven wonen, lopen grotere gezondheidsrisico's dan wanneer ze zouden worden opgenomen in een verzorgingstehuis.
Onderzoeksprogramma Zembla ondervroeg een groot aantal specialisten in ouderengeneeskunde. Die zeggen dat de kwaliteit van zorg afneemt en mantelzorgers en huisartsen niet alle zorg aan huis op zich kunnen nemen.

Gevolgen

Als gevolg daarvan zullen bijvoorbeeld ondervoeding, uitdroging en valincidenten bij thuiswonende ouderen in de toekomst vaker voorkomen. Maar ook de druk op de acute ouderenzorg in ziekenhuizen neemt toe doordat er te weinig plek is in verzorgingshuizen en mensen thuis niet meer kunnen worden verzorgd.

Orbis Ziekenhuis

Dat merken ze ook in het Orbis ziekenhuis in Sittard. "Wij hebben in Limburg met 21 bedden best een grote ouderenafdeling", zegt klinisch geriater Chantal de Weerd.
"Je kunt je voorstellen dat de flexibiliteit om mensen snel op te nemen en actuut te helpen in de problemen komt als er mensen langdurig wachten op een vervolgvoorziening of wachten op allerlei maatregelen om weer naar de thuissituatie te kunnen gaan."

Consequenties

Volgens De Weerd kan de overheid niet van mantelzorgers verwachten dat ze alle zorg thuis op zich nemen. Bovendien moeten de oudergeneeskundigen meer tijd krijgen om zich voor te bereiden op de consequenties van de kabinetsbezuinigingen.
Ouderenzorg
Ouderenzorg