Miljoenenclaim dreigt voor Venray

Als kunstencentrum Jerusalem personeel moet ontslaan omdat het onvoldoende subsidie krijgt van Venray, is de gemeente aansprakelijk voor de wachtgelduitkeringen.
Het gaat om maximaal 6,6 miljoen euro. Tot die conclusie komt de jurist die de gemeente in de arm heeft genomen.

Onafhankelijk advies

Gemeente en kunstencentrum verschilden van mening of de gemeente aansprakelijk is. Om meer duidelijkheid te krijgen, wonnen Burgemeester en Wethouders onafhankelijk, juridisch advies in bij Capra Advocaten in Den Bosch.

'Ambtenarenstatus'

Door de oprichting van de muziekschool in 1969 stond de gemeente aan de basis van het kunstencentrum. De werknemers kregen een ‘ambtenarenstatus’, die recht geeft op een wachtgelduitkering bij ontslag.

Financiële problemen

Jerusalem verkeert in grote financiële problemen en dreigt failliet te gaan. Mocht de gemeente het zover laten komen, dan is het risico groot dat ze aansprakelijk wordt gesteld voor de wachtgeldverplichtingen.
De claim kan oplopen tot 6,6 miljoen euro. In de praktijk valt het bedrag meestal de helft lager uit omdat een deel van de mensen (snel) ander werk vindt. Dat stelt althans adviesbureau voor de kunstsector KplusV.