Asbest Roermond opgeruimd zonder bescherming: 'Ze zijn gek'

Hulpdiensten spuiten auto's af in Roermond. © ANP/Marcel van Hoorn
De hulpdiensten die in Roermond bezig zijn met het schoonspuiten van auto's, doen dat zonder de juiste bescherming. "Ze zijn niet goed wijs."
Dat zegt asbest-expert Ton Witteman.

Het gebied waar asbestresten zijn neergekomen bleek in de loop van de woensdagochtend nog groter dan eerder werd gedacht.

Lees ook: Gebied met asbestresten Roermond groter dan gedacht

Zonder beschermende kleding

Niemand mag het gebied in, mensen die er per auto of fiets het gebied uit willen, moeten die eerst laten schoonspuiten. Dat wordt gedaan om verspreiding van de asbestdeeltjes tegen te gaan. Asbest-expert Ton Witteman vindt het 'buitengewoon vreemd' dat de hulpdiensten werken zonder beschermende kleding. "Ze zijn gek, dat is gewoon verplicht."
Mondkapje
Witteman, die zelf een bedrijf heeft dat asbest verwijdert, verbaast zich over de gang van zaken in Roermond. "Binnen zo'n besmet gebied mag je alleen rondlopen in beschermende kleding. Een wegwerpoverall en speciale ademhalingsbescherming."

Een mondkapje van de bouwmarkt volstaat niet, zegt Witteman. "Er moet een speciaal p3-filter opzitten, dat filtert de allerfijnste deeltjes."

Rommel zo snel mogelijk weg
Het opruimen van de asbestdeeltjes wordt een helse klus, die volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zeker tot en met donderdag gaat duren. Witteman beaamt dat: "Die rommel moet daar zo snel mogelijk weg. Grote deeltjes moeten met de hand worden opgeraapt, de rest moet met een speciale stofzuiger worden schoongemaakt."

Ook zo'n stofzuiger is uitgerust met een speciale filter. "Anders komt het er aan de achterkant net zo snel weer uit."