Oppenheimer woest over veroordeling spotprent Hiddema

© Foto's: Loraine Bodewes, Diana Scheilen
Cartoonist Ruben L. Oppenheimer is woest over zijn veroordeling in de zaak Hiddema. "Ik had dit in mijn ergste nachtmerries niet verwacht."
De rechtbank in Maastricht oordeelde vrijdag dat de cartoonist uit Maastricht zijn spotprent over advocaat en stadgenoot Theo Hiddema moet rectificeren. Oppenheimer noemde de strafpleiter in de tekening 'louche'; volgens de rechter gaat dat de perken te buiten.
© Cartoon: Ruben L. Oppenheimer
De cartoonist hoeft de geëiste schadevergoeding van 70.000 euro niet te betalen, maar moet wel binnen 7 dagen een rectificatie plaatsen. Elke dag dat hij dit niet doet moet hij 500 euro betalen.
Ziedend
Oppenheimer is ziedend over het vonnis. "Als dit al niet mag, waar gaan we dan heen met dit land?", zegt hij tegen 1Limburg. "Dat ik die schadevergoeding niet hoef te betalen zal me aan mijn reet roesten. Dit gáát ergens over", briest Oppenheimer. "Ik ben niet opgelucht, ik ben vooral woest. Dit gaat niet om hem of om mij. Dit gaat over de vraag of een rechter op de stoel van een kunstenaar mag gaan zitten om te zeggen wat hij wel en niet mag."

Jarenlange strijd
De cartoonist wordt bijgestaan door journalistenvakbond NVJ. Samen gaan ze in hoger beroep. "Als ik een jarenlange strijd moet aangaan, so be it. We gaan desnoods door tot aan het Europees Hof. Ik weet niet of Hiddema überhaupt nog in leven is als dat vonnis wordt uitgesproken, maar ik in ieder geval wel."

Satire
Mira Herens is de advocaat van journalistenvakbond NVJ en staat Oppenheimer bij in deze zaak. Ook zij was zeer verbaasd over de uitspraak. "Dit zagen we inderdaad niet aankomen", zegt ze. Herens en Oppenheimer zijn vooral verontwaardigd over het feit dat de rechtbank de cartoon niet als artistieke uiting heeft beoordeeld. "Dat zou betekenen dat alle satirische uitingen met feiten moeten onderbouwd moeten worden, dat moeten we niet willen."

Oppenheimer denkt er ook zo over. "Als dit al niet mag, dan kunnen Youp van 't Hek en de maker van LuckyTV beter uitkijken."

Rectificatie
Ondanks het hoger beroep gaat Oppenheimer toch een rectificatie plaatsen in de stadskrant waar de cartoon in verscheen. "Dat zal helaas wel moeten." Al houdt de cartoonist nog een kleine slag om de arm. In AvondGasten deed Oppenheimer vrijdag een oproep. Hij hoopt dat zijn fans, tegenstanders van Hiddema of liefhebbers van het 'vrije woord' hem financieel steunen in zijn strijd, zodat hij voorlopig nog niet hoeft te rectificeren.

Op Facebook heeft de satiricus alvast een voorschot genomen op de officiële rectificatie.

Oppenheimer reageerde vrijdag ook op L1 Radio, dat gesprek is hier terug te luisteren of in de mediabox.

Ruben L. Oppenheimer in gesprek met L1 Radio