Statement voor behoud Zwarte Piet in Weert

© archief L1
Een statement voor het behoud van Zwarte Piet. Zo moet de actie van eigenaar Judith Nuijten van speelgoedwinkel Quality Toys in Weert worden opgevat.
Nuijten roept kinderen via een bord buiten de winkels in de Muntpassage in Weert en Budel op een mooie Zwarte Piet te maken.

Vóór Zwarte Piet

De pieten zet ze vervolgens in de etalages of winkels. "Ik ben honderd procent tegen racisme, maar wel vóór Zwarte Piet. Zwarte Piet heeft niks met racisme te maken", zegt Nuijten.

Erg jammer

Nuijten vindt de verhitte discussie die in Nederland en zelfs daarbuiten gaande is over ‘onze’ kindervriend "erg jammer". De kinderen worden in die discussie bovendien niet naar hun mening gevraagd. ?"Kinderen vinden Zwarte Piet het leukste", zegt Nuijten.

Niet bedreigend

"Ze willen zich rond sinterklaastijd het liefst verkleden in een pietenpakje. Ze beschouwen hem zeker niet als bedreigend. Ik vind het echt heel jammer dat die volkstraditie dreigt te verdwijnen of dat Zwarte Piet gaat veranderen in bijvoorbeeld een pepernotenpiet. Hoe leg je dat de kinderen uit? Ze geloven jarenlang in iets en dan moet het ineens anders."