Zesde werk van Armand Bouten in Limburgs Museum

© Limburgsmuseum.nl
Het Limburgs Museum in Venlo heeft een 92 jaar oud olieverfschilderij aangekocht van de van oorsprong Venlose kunstenaar Armand Bouten (1893-1965).
Het titelloze werk toont een scène in een bordeel en wordt gerekend tot een hoogtepunt uit het oeuvre van de man die te boek staat als één van de grootste Nederlandse kunstenaars uit de eerste helft van de vorige eeuw.

Zesde werk

Het Limburgs Museum heeft al werken van Bouten: 25 jaar geleden werd een schilderij uit de jaren veertig aangekocht en zo’n tien jaar geleden verwierf het museum vier tekeningen.
Bouten werd op 30 mei 1893 geboren in Venlo. In 1912 vertrok hij naar Amsterdam waar hij een baan als illustrator combineerde met een studie aan de Rijksnormaalschool voor het Tekenonderwijs. Hij leerde in de stad zijn latere vrouw Hannie Korevaar kennen. Het echtpaar leidde een zwervend bestaan door Oost-Europa, Berlijn, Parijs en Zuid-Frankrijk. In 1957 vestigde het paar zich weer in Amsterdam, waar Armand Bouten acht jaar later stierf.

Herdenkingstentoonstellinkje

De aankoop dient als opmars naar 2015. Vijftig jaar na het overlijden van Bouten wil museumdirecteur Jos Schatorjé dan in het kabinet een ‘herdenkingstentoonstellinkje’ inrichten. Dat plan bevindt zich echter nog in een prille fase.