Timmermans wil Limburgs antwoorden bij hoorzitting

© Bas Quaedvlieg
Bij zijn hoorzitting in het Europees Parlement bood Frans Timmermans dinsdagmiddag aan om de vragen ook in het Limburgs te beantwoorden.
De kandidaat-eurocommissaris zei dat nadat hij eerder al vragen in het Engels, Duits, Italiaans, Frans en Nederlands beantwoordde. Pas bij vragen van een Poolse Europarlementariër liet zijn talenknobbel hem in de steek.

Nodig, niet aardig

"Europa moet doen wat nodig is, niet wat aardig is om te doen" was de boodschap van Timmermans tijdens zijn hoorzitting in Brussel. Hij verschijnt daar omdat hij is voorgedragen als kandidaat-commissaris en eerste vicevoorzitter van de toekomstige Europese Commissie.

Concrete resultaten

In zijn inleiding onderstreepte Timmermans dat Europa en de Europese instellingen moeten laten zien dat zij de Europese burgers en de lidstaten dienen en niet zichzelf. Het nieuwe dagelijks bestuur van de EU, onder leiding van Jean-Claude Juncker, moet dan ook concrete resultaten gaan leveren.

Irriteren

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vroeg Timmermans hoe Europa weer kan inspireren in plaats van irriteren. Timmermans nodigde het Europees Parlement uit om met hem samen te werken aan voorstellen waar Europa zich beter niet mee kan bemoeien. "Maar Europa inspireert nog steeds", zei Timmermans. Als voorbeeld wees hij op de maandenlange pro-Europese protesten in Kiev die uiteindelijk tot een machtswisseling in Oekraïne leidden.

Minder regels

Hij zei ook dat Brussel politieker moet reageren op initiatieven van burgers, in plaats van de juridische reactie die nu vaak wordt gegeven. Hij gaf toe dat het midden- en kleinbedrijf in Europa gebaat zou zijn bij minder regels.

Op computers is de hoorzitting hieronder te zien. App-gebruikers kunnen gebruik maken van deze link.