Geld voor bescherming POMS-werknemers nooit gebruikt

Een medewerker aan defensie aan het werk met de giftige chroomverf. © Jos Pelzer
Geld dat de NAVO beschikbaar stelde om werknemers op de POMS-site in Brunssum beter te beschermen tegen kankerverwekkende verf, is nooit gebruikt.
De NAVO stelde het geld in 2000 beschikbaar, maar het ministerie van Defensie heeft dat geld nooit gebruikt.

Vertrouwelijke correspondentie

Dat blijkt uit vertrouwelijke correspondentie, die Defensie vrijgaf nadat de Limburgse kranten een beroep hadden gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur.

Geld voor verbouwing

In november 2000 honoreerde de NAVO, als eigenaar van de infrastructuur op de POMS-depots, een verzoek van Defensie om geld voor een verbouwing op de site in Brunssum. Daar zou een luchtsluis en een nieuwe scheidingswand komen tussen de straalcabines en de werkplaats. De kosten waren geraamd op 495.000 gulden.

Te hoge waarde chroom6

De aanpassingen waren geadviseerd door de arbodienst van de landmacht, nadat de firma Ascor in december 1999 te hoge waardes chroom6- stof op de site had gevonden. Chroom6 zat in de CARC-verf waarmee de voertuigen die op de site werden gerepareerd, waren bespoten.

Vertragen

In een brief uit 2002 aan het Bureau Arbeidsomstandigheden van de landmacht stelt een veiligheidsmanager van de overkoepelende NL-POMS dat ‘het niet zal verbazen dat de zaak nog niet is gerealiseerd’. Het is wachten op een besluit van hogerhand. ‘Klaarblijkelijk zijn er valide redenen de voortgang te vertragen’.

2004 gesloten

Hij denkt dat de reden ligt in de onzekere toekomst van de NL-POMS. De Amerikanen hadden kort daarvoor aangekondigd de sites te willen sluiten. ‘Brunssum’ sloot in maart 2004, zonder dat de veiligheid van de werkplaats ooit was aangepakt.