Nabestaanden MH17 klagen Staat aan na uitglijder Timmermans

© Hollandse Hoogte
Nabestaanden van de vliegramp met de MH17 klagen de Nederlandse Staat aan wegens 'grove nalatigheid en onzorgvuldigheid' bij het afwikkelen van de tragedie.
De uitglijder van Minister Frans Timmermans was 'de druppel die de emmer deed overlopen'. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

'Dit had nooit mogen gebeuren'
Advocatenkantoor Van der Groen uit Soest sleept de Nederlandse Staat nu namens de Stichting MH17 voor de rechter. Die stichting vertegenwoordigt tientallen nabestaanden van de slachtoffers. Een woordvoerder van de stichting reageert woest op de flater van Timmermans. "Het is niet kies. Wij wisten van niks. Dit had nooit mogen gebeuren", zo zegt hij tegen de ochtendkrant.

Zuurstofkapje
Timmermans ging woensdagavond in de fout in een interview in het televisieprogramma Pauw. De minister zei dat een passagier van MH17 een zuurstofkapje op zijn mond had. De uitspraak schokte nabestaanden, die hoorden deze informatie voor het eerst.

Bekijk hier het fragment van Timmermans in Pauw:
Excuses
Timmermans bood donderdag zijn excuses aan voor de uitspraken. "Ik had het niet moeten zeggen", aldus de Heerlenaar. "Het laatste wat ik wil is mensen laten schrikken die het al zo moeilijk hebben. Dat heb ik wel gedaan." Timmermans' Ministerie liet in een verklaring weten dat de vliegramp hem "aan het hart gaat".

Feitelijk onjuist
Naast het feit dat Timmermans de nabestaanden schokte met zijn uitspraak, bleek deze donderdag ook nog feitelijk onjuist te zijn. Het zuurstofmasker zat niet om de mond, maar om de nek van de Australische passagier.