Limburgse Pabo’s volop bezig met ICT

© iStock
De Nieuwste Pabo in Sittard en de Fontys Pabo in Venlo geven volop onderwijs met behulp van laptops, smartphones en tablets.
Niemand hoeft zich zorgen te maken over de ict-vaardigheden van de nieuwe, jonge leerkrachten. Als de Pabostudenten van nu straks hun diploma op zak hebben, zijn ze klaar voor de toekomst. Ze groeien zelf al op met smartphones en weten als geen ander dat ook de jeugd nu al heel veel digitaal doet.

Mediawijsheid

"Neem nu mediawijsheid. Wat is dat? Wat kun je ermee in de klas? Sociale media? Cyberpesten? Doe je daar iets mee? Hoe dan? Die onderwerpen belichten we van alle kanten", vertelt Ankie van de Broek, docente onderwijskunde en nieuwe media van de Nieuwste Pabo in Sittard.

Nieuwe media

Leerlingen krijgen digitale lessen, zodat ze die nieuwe media kunnen gebruiken als ze zelf lesgeven op de basisschool. Erik Meester is projectleider Mediawijsheid bij Fontys Hogeschool Kind en Educatie, waar de Pabo in Venlo deel van uitmaakt. "Als ik met mijn Venlose studenten praat over tablets op school, hoor ik dat er op hun stageplekken nog weinig mee wordt gewerkt. Wat ik ook zie is dat veel afstudeerders een ICT-achtig onderwerp kiezen. Het leeft bij de studenten dus enorm."

Maandag in de Limburgse kranten het laatste deel van de serie over ICT in het basisonderwijs.