Brand in Belgische kerncentrale Tihange

© L1
De Belgische kernreactor Tihange 3, op zo'n 45 kilometer van Maastricht, is zondagochtend automatisch uitgeschakeld door een brand in een hoogspanningspost.
De reactor in de provincie Luik werd stilgelegd rond 10.30 uur. Enige tijd later werd het vuur gedoofd, meldden Belgische media. De veiligheidsprocedures hebben gewerkt.

Buiten werking

Hoe lang de reactor ten zuiden van de provincie Limburg buiten werking blijft, is onduidelijk. Het lijkt er vooralsnog op dat Tihange 3 stil ligt tot dinsdagochtend. Energieleverancier Electrabel onderzoekt wat er is gebeurd en hoe lang het herstel zal duren.

Elektriciteitstekort

Het uitvallen van de kernreactor levert in elk geval voor zondag geen problemen op, omdat de vraag naar elektriciteit op een vrije dag lager ligt. Als de problemen langer aanhouden, moeten er mogelijk maatregelen worden getroffen.

Stilgelegde reactoren

Ook drie andere reactoren zijn momenteel niet actief. Doel 3, in de buurt van Antwerpen, en Tihange 2 werden ruim een half jaar geleden gesloten omdat er kleine scheurtjes in de reactorvaten zaten. Daarnaast ligt ook Doel 4 enkele maanden stil door een technisch defect aan turbines, vermoedelijk na sabotage.

Besparingstips

België hield al rekening met storingen in het energienetwerk voor de komende maanden. De inwoners hebben allerlei tips gekregen over hoe ze stroom kunnen besparen, om het netwerk zo min mogelijk te belasten. Belgische journaals meldden sinds het begin van de maand tijdens de weersverwachting ook de stroomverwachting.