Meer gemeenten volgen beleid wielertoertochten

© L1
De gemeenten Maastricht, Simpelveld, Nuth, Schinnen en Beek volgen vanaf komend jaar het ‘Beleid wielertoertochten Zuid-Limburg - Euregio’.
Met dit beleid reguleren vijf Heuvellandgemeenten en de gemeente Voeren sinds vorig jaar oktober samen het aantal toertochten in een deel van Zuid-Limburg en de Belgische grensstreek. Jaarlijks worden nu nog maar maximaal negen tochten met meer dan duizend en drie met meer dan vijfduizend deelnemers toegestaan.

Gebied uitbreiden

Jack Opgenoord, directeur van het Huis voor de Sport Limburg, hoopt dat nog meer gemeenten, ook uit de Duitse en Waalse regio’s aansluiten. "Je rekt daarmee het gebied op. Nu gaan de fietsers nog allemaal over dezelfde berg. Door spreiding wordt de belasting per kern minder."
Uit een evaluatie van de deelnemende gemeenten, de organisatoren, de provincie en het Huis voor de Sport, blijkt dat het aantal klachten van burgers al is afgenomen. Verbetering van de communicatie en de spreiding (qua data en locaties) heeft tot meer begrip en acceptatie geleid.