Nog geen vonnis over drugsfamilie Aquino uit Maasmechelen

De drugsbende van de familie Aquino uit Maasmechelen blijft voorlopig in afwachting van een eindvonnis.
De rechter in Hasselt besliste vrijdagmorgen dat de 'bijzondere opsporingsmethoden' die werden gebruikt door de politie, nog eens onder de loep moeten worden genomen.

Monsterproces

Met name de rol van Maastrichtenaar Bart S. is cruciaal in het monsterproces. Hij zou zijn ingezet als criminele burgerinfiltrant, en dat mag niet in België.
Mede om die reden is het omvangrijke drugsdossier nu teruggestuurd naar de zogeheten Kamer van Inbeschuldigingstelling, het orgaan dat controleert of bijzondere opsporingsmethoden - zoals infiltratie - rechtmatig zijn uitgevoerd.
Grootste drugszaak ooit
Het proces tegen de Vlaams-Limburgse familie Aquino is grootste Belgische drugszaak ooit. Er staan in totaal 32 mensen voor de rechter. De familie wordt al sinds de jaren '90 door justitie een belangrijke rol toegedicht in het internationale drugscircuit. Deze zaak draait onder andere om een aantal grote cocaïnestransporten vanuit Colombia. Het zou gaan om zo'n 2,5 ton, met een totale waarde van 82 miljoen euro. Een van de broers Aquino werd vanwege een procedurefout al eens vrijgesproken voor een transport van 16 miljoen XTC-pillen. De kopstukken van de beruchte bende hangen celstraffen van vijftien jaar boven het hoofd. Het proces gaat in januari 2015 verder.

Soprano's
De familie Aquino wordt ook wel 'de Vlaamse Soprano's' genoemd. De familie is afkomstig uit het Italiaanse dorp Torano Castello. In dat gebied van Italië maakt de maffiaorganisatie 'Ndrangheta de dienst uit. Ondanks inspanningen van justitie is een verband tussen de familie en de Calabrische maffia nooit aangetoond.

Lees zaterdag meer in De Limburger/ Limburgs Dagblad en op Krant Digitaal.