Plannen voor babyluikje in Maastricht

© Istock
Er zijn plannen voor een vondelingenkamer in Maastricht, waar een moeder anoniem haar ongewenste kind kan achterlaten.
Vorig jaar werden in Nederland de eerste twee vondelingenkamers geopend, in Groningen en Papendrecht. Binnenkort worden er nog twee geopend in Middelburg en de regio West-Brabant. Plannen zijn er behalve voor Maastricht ook voor Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

Geen baby's achtergelaten

De vondelingenkamers zijn een initiatief van Barbara Muller, die zondag ook haar nieuwe plannen bekendmaakte. Tot nu toe is er geen gebruik gemaakt van de twee Nederlandse 'babyluikjes.'

Strafbaar

Tegen de vondelingenkamers is veel weerstand, omdat het kinderen het recht ontneemt te weten wie hun ouders zijn. Het is ook strafbaar om een kind achter te laten, al laat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie weten dat het moeilijk is om babyluikjes juridisch aan te pakken.

Roermond

In 2013 werd in Roermond een baby te vondeling gelegd. Na uitgebreid onderzoek bleek de moeder van het jongetje uit Duitsland te komen. Het kind is ondergebracht bij een pleeggezin, de moeder werd vervolgd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!