Staat wijst claim Q-koortsslachtoffers af

© L1
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft alle aansprakelijkheid van de overheid voor de Q-koorts epidemie afgewezen.
320 slachtoffers van de epidemie, onder wie 45 Limburgers, hadden de staat aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. Ze verwijten de overheid onder meer laksheid bij het treffen van maatregelen tegen de epidemie.

Geen aansprakelijkheid

Dijksma schrijft aan de advocaten dat in 2005 de kennis over Q-koorts zeer beperkt was. "De overheid heeft steeds gehandeld op basis van de op dat moment beschikbare kennis. De Staat stelt zich op het standpunt dat alle maatregelen die redelijkerwijs van hem konden worden gevergd zijn getroffen. Er is dan ook geen sprake van onrechtmatig handelen."

Teleurstelling

De advocaten hadden de reactie van de staatssecretaris wel verwacht. Zij hoopten dat de overheid de slachtoffers een lange, juridische procedure wilde besparen. Die gang naar de rechter komt er nu dus toch.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!