Ophef rond uitspraken Marokkaanse 'Jezus' in Tegelen

© Archief L1
Limburgse joden en katholieken maken zich druk over Abbie Chalgoum, de Marokkaan die Jezus speelt in de komende editie van de Tegelse Passiespelen.
Volgens hen zou Venlonaar Chalgoum zich negatief hebben uitgelaten over joden en Israël. Ook zou hij als economieleraar zijn leerlingen hebben opgeroepen om Israëlische producten te boycotten. De acteur ontkent dat hij zulke uitspraken heeft gedaan. "Geen sprake van", laat hij weten.

Geen Jezus spelen

Maastrichtenaar Benoit Wesly en politicus Jan Hoen zeggen namens een groep Limburgse joden én katholieken dat de vermeende uitspraken niet kunnen. Ze vinden dat Chalgoum de rol van Jezus niet mag spelen. "Zo'n jongen is een risico voor die rol", zegt Wesly. "Eigenlijk zou in de Passiespelen een katholieke man Jezus moet spelen."

Passiespelen eist excuses

De Stichting Passiespelen is boos over deze uitspraken. Beide heren krijgen een brief van de advocaat van de stichting waarin ze excuses eisen. Mochten ze die niet krijgen dan stapt de stichting naar de rechter. Jan Hoen zegt tegen L1 niet van plan te zijn om excuses aan te bieden.