Raad eist onderzoek in affaire rond sinterklaasburgemeester

© Ermindo Armino
De gemeenteraad van Laarbeek wil dat justitie onderzoek gaat doen naar het lekken van het geheime rapport over de Limburgse 'sinterklaasburgemeester' Hans Ubachs.
De gemeenteraad stapt naar de rechter om een onderzoek van justitie af te dwingen. Alle fracties willen dat het Openbaar Ministerie een onderzoek instelt naar het gelekte rapport. Dat meldt Omroep Brabant.

Justitie zag eerder af van een onderzoek. Volgens het OM zou dat te weinig opleveren omdat veel personen al op de hoogte waren van het rapport, nog voordat de raad besloot tot geheimhouding.

Sinterklaas spelen
In het rapport staat dat burgemeester Hans Ubachs loog over een aantal zaken. Zo verzon hij een smoes om onder zijn werk uit te komen, zodat hij in zijn oude woonplaats Merkelbeek Sinterklaas kon spelen. Hij zei een belangrijke vergadering af omdat hij met zijn vrouw naar de bedrijfsarts moest. In werkelijkheid gebruikte Ubachs dus die tijd om de tabbert om te binden.

Weigert op te stappen
Eerder bleek al dat de wethouders van Laarbeek Ubachs niet vertrouwen. De burgemeester heeft een motie van wantrouwen aan zijn broek hangen, maar weigert om op te stappen. Vorige week kwam naar buiten dat de zes fractievoorzitters van de Laarbeekse gemeenteraad inmiddels een advocaat in de arm hebben genomen. Ook burgemeester Ubachs heeft hulp ingeroepen, hij heeft sinds kort een bestuursadviseur aan zijn zijde.