'Mister Preuvenemint' Bèr Schiffeleers overleden

Bedenker Bèr Schiffeleers van het Preuvenemint. © Remy Frints
In Lanaken is dinsdag 30 december op 81-jarige leeftijd Bèr Schiffeleers overleden.
Schiffeleers was bijna dertig jaar uitbater van café In den Ouden Vogelstruys aan het Vrijthof en was bedenker van eet- en drinkfestijn 't Preuvenemint.

't Struyskommitee

Schiffeleers was één van de oprichters van 't Struyskommitee dat in 1980 een feest organiseerde ter ere van het 250-jarig bestaan van de gevelsteen van café In den Ouden Vogelstruys. Een jaar later zette het comité een schuttersmaaltijd op, wat het begin bleek van het tegenwoordig internationaal vermaarde Preuvenemint.

Rel

In 1999 stapte Schiffeleers uit onvrede op uit 't Struyskommitee. Hij voelde zich door collegaleden van de organisatie weggepest van zijn eigen feest. Dat zorgde voor een flinke rel in Maastricht. In zijn laatste interview in 2011, ter ere van het dertigjarig bestaan van 't Preuvenemint, vertelde Schiffeleers dat de ruzie was bijgelegd. De wonden waren geheeld, mister Preuvenemint kwam weer met veel plezier op 'zijn' evenement.

Uitvaart

Behalve 't Preuvenemint zette Schiffeleers in Maastricht onder meer ook Vive le Vink (Maastrichtse variant van Quatorze Juillet) en De Branslang (horecaroute langs cafés met Brand bier in Maastricht) op. De uitvaart van Bèr Schiffeleers is op dinsdag 6 januari in de Sint Servaasbasiliek.
Lees een uitgebreide 'In Memoriam' van Bèr Schiffeleers vrijdag in de Limburgse kranten.