Wilders verdacht van strafbare Marokkanen-uitspraak

Geert Wilders wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van het doen van strafbare uitspraken. Dat heeft justitie donderdag bekendgemaakt.
De Venlose PVV-voorman vroeg voor de verkiezingen in maart tijdens een verkiezingsbijeenkomst of zijn aanhang meer of minder Marrokanen in Nederland wil. Toen zijn publiek scandeerde 'Minder, minder' zei Wilders daarvoor te gaan zorgen.

Nog geen vervolging

Naar aanleiding van die uitspraak kreeg het OM duizenden aangiftes binnen. Wilders is nu 'uitgenodigd voor verhoor.' Hij wordt ervan verdacht dat hij een groep mensen heeft beledigd op grond van ras, en heeft aangezet tot discriminatie en haat. Dat het OM vindt dat de uitlatingen strafbaar zijn, wil nog niet zeggen dat Wilders ook definitief wordt vervolgd.

Reactie Wilders

In een reactie op Twitter noemt Wilders de beslissing van het OM schandelijk. "Terwijl de wereld in brand staat richt het OM zijn pijlen op een volksvertegenwoordiger die problemen benoemt," schrijft hij in een verklaring.

Heemels

Het OM besliste daarnaast dat andere uitspraken over Marokkanen door PvdA-politici Spekman en Samsom niet strafbaar zijn. Van die uitspraken was onder meer aangifte gedaan door de Limburgse PVV-fractievoorzitter Michael Heemels.
Lees meer over dit onderwerp in De droomvlucht van Geert Wilders van de Limburgse dagbladen.