Bovens: te veel druk publieke opinie op burgemeesters

Gouverneur Theo Bovens © ANP/Marcel van Hoorn
De almaar toenemende druk van de publieke opinie op burgemeesters wordt een probleem voor het ambt. Dat zegt gouverneur Theo Bovens naar aanleiding van de kwestie-Hoes.
Volgens Bovens mogen burgers best hun mening uiten. "Maar er leeft inmiddels een soort verwachting dat als veel mensen maar iets vinden, dat ook moet gebeuren. En dat een burgemeester niet kan blijven als het publieke draagvlak onder druk staat", zegt hij.

Onafhankelijk van publieke opinie
Volgens Bovens is 'het ambt zo niet bedoeld'. "Een burgemeester moet onafhankelijk van de publieke opinie kunnen opereren, zonder zich druk te hoeven maken of hij er populair van wordt."

Enquête

Bovens noemt als voorbeeld de enquête van D66 vorige maand over Hoes. "Dan geven burgers massaal aan dat ze tegen een tweede termijn zijn. Wat zou dat? Het is de gemeenteraad die daarover beslist."

Lees ook: Burgemeester Hoes: enquête stemt tot nadenken

Gekozen burgemeester

Volgens Bovens zou de kwetsbaarheid van een burgemeester die, zoals Hoes, de publieke opinie tegen zich krijgt, meegewogen moeten worden in de steeds maar terugkerende discussie over de gekozen burgemeester, waar Bovens overigens geen voorstander van is.

Concreet op het besluit van Onno Hoes om weg te gaan als burgemeester van Maastricht wil Bovens overigens niet ingaan, anders dan dat hij de uitkomst ‘triest’ noemt.

Het hele interview met Gouverneur Theo Bovens staat maandag in Dagblad de Limburger. Een analyse over de zaak-Hoes op Limburger.nl