Gemeente en politie grijpen niet in bij Ruiter

Gijsbert Ruiter (links) bij het brandend hek in zijn tuin © Jeroen Kuit (MGL)
Zowel de gemeente Leudal als de politie treft geen extra maatregelen bij het huis van Gijsbert Ruiter aan de Grote Kampweg in Haelen.
Ruiter beweert dat hij de afgelopen tijd herhaaldelijk is bedreigd door enkele bewoners van het naastgelegen woonwagenkamp.

Beveiliging

Vorige week verzocht hij de burgemeester om beveiliging. Die laat weten dit niet te honoreren. "Als hij het vermoeden heeft dat er een strafbaar feit is gepleegd, moet hij aangifte doen bij de politie", zegt een gemeentewoordvoerder.

Strafzaak

Dat weigert Ruiter, omdat hij met de politie in conflict is. Afgelopen week diende het hoger beroep in de strafzaak tegen Ruiter die in 2012 tijdens een handhavingsactie met molotovcocktails en brandende benzine naar agenten gooide. Als het aan justitie ligt, hangt Ruiter een lange voorwaardelijke celstraf boven het hoofd omdat een nieuwe escalatie op de loer ligt.

Te duur

Een politiewoordvoerder zegt alert te zijn op de situatie. "Maar het is niet dat we nu extra dingen uit de kast halen, want we horen geen bijzondere verhalen uit die richting." In het verleden heeft de gemeente het huis van Ruiter ruim een halfjaar, 24 uur per dag bewaakt. Tegen advies van de politie in is die beveiliging stopgezet omdat de gemeenteraad dit te duur vond.
Een onderzoekscommissie oordeelde na de handhavingsactie dat het niet ingrijpen van Leudal mede oorzaak is geweest van de uit de hand gelopen situatie.