'Zorgwet via AMvB is onzalige gedachte'

© Istock
Invoering van de veelbesproken zorgwet via een Algemene Maatregel van Bestuur is een ‘onzalige gedachte’. Dat vindt het Limburgse PvdA-Eerste Kamerlid André Postema.
"Zo’n Algemene Maatregel is bedoeld om een wetsvoorstel nader in te vullen, niet om het te veranderen", aldus de senator zondag in het L1-radioprogramma De Stemming. "Een dergelijke ontsnappingsroute is een onzalige gedachte. Dat zullen velen met mij eens zijn."

Niet verrast

Postema was niet verrast door de tegenstand van drie van zijn fractiegenoten. De rebellie leidde tot politieke spanningen tussen de coalitiepartners. "Onze bezwaren tegen een dreigende tweedeling
in de zorg zijn kenbaar gemaakt aan minister Schippers. Dat heeft tot aan de stemming helaas niet tot voldoende zekerheid geleid voor mijn drie collega’s."

Goed genoeg

André Postema heeft dinsdag niet tegen gestemd omdat hij de zorgwet 'goed genoeg' vond. "En door de aanpassingen is de wet nog beter geworden."

Tekenen bij het kruisje

De Limburgse PvdA-politicus bestrijdt de opmerking van premier Rutte dat er 'iets is misgegaan.' Postema: "Rutte kan zich zo niet uitdrukken. De Eerste Kamer heeft een eigen verantwoordelijkheid, is niet gebonden aan afspraken met coalitiepartijen of Tweede Kamer. We tekenen niet bij het kruisje. Als we dat wel zouden doen, kun je de senaat morgen opheffen."