Limburgse Islamitische Raad: 'kalmte en rust bewaren'

© ANP
De Limburgse Islamtische Raad roept moslims en niet-moslims op om de rust te bewaren na de dodelijke aanslag van woensdagmorgen in Parijs.
Bij de terroristische aanslag op het hoofdkantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo kwamen zeker twaalf mensen om het leven.

Baart zorgen

Bouchaib Saadane, voorzitter van de Limburgse Islamitische Raad, vreest voor escalatie na de aanslag. "Actie roept reactie op en daar is niemand bij gebaat. Dit baart ons echt zorgen. Daarom is het een plicht van ons allemaal om de kalmte en het gezond verstand te bewaren. "
Saadane laat verder weten vooral 'enorm geschrokken' te zijn door de aanslag op het satirische weekblad. "Dit heeft niets met de islam van doen. Dit zijn geen islamitische daden. Wat er heeft plaatsgevonden is gewoon barbaars."

Spanningen

De voorzitter van de Limburgse Islamitische Raad hoorde het nieuws op weg naar Den Haag. Hij was op weg daar naar toe om te praten over de oplopende spanningen in Nederland. Onder meer vanwege de oproep van PVV-aanhangers om moskeeën in brand te steken.

Moed in de schoenen

"Heel, heel, heel erg dat zoiets juist gebeurt nu we bezig zijn om bruggen te bouwen tussen moslims en niet-moslims. We praten erover hoe we de spanningen kunnen kanaliseren en niet laten escaleren. En dan krijg je onderweg naar Den Haag zoiets te horen. Dan zakt je de moed echt helemaal in de schoenen.”

Kalmte en rust bewaren

Volgens Saadane is het vooral belangrijk om nu 'kalmte en gezond verstand te bewaren.' De komende dagen gaat de Limburgse Islamitische Raad daarom de Limburgse moskeeën langs. "Hoe gaan we hier mee om? Wat is wijs. Daar moeten we over gaan praten."

Hulp nodig

Saadane benadrukt daarbij echter dat de moslims het niet alleen kunnen. "We hebben hulp nodig van onze medelanders. Van onze Nederlandse broeders en vrienden, maar ook zeker van de overheid. Want de overheid is verantwoordelijk voor de veiligheid van iedereen in het land. Die verantwoordelijkheid moeten ze nu ook nemen. Zodat we om tafel kunnen om te kijken hoe we hier tegen kunnen vechten. Zodat we als Nederlanders in ieder geval niet tegenover elkaar komen te staan."
Bouchaib Saadane over aanslag Parijs