Van Rey, Van Pol en Schreurs gedagvaard voor corruptie

© Archief L1
Jos van Rey moet in januari voorkomen bij de rechtbank in Rotterdam voor een regiezitting, voor onder meer corruptie en witwassen.
De zaak dient op 20, 21 en 22 januari. Het Openbaar Ministerie heeft de Roermondse oud-wethouder en oud-senator daar vrijdag van op de hoogte gesteld.
Ook projectontwikkelaar Piet van Pol en oud-VVD-wethouder Tilman Schreurs kregen een dagvaarding. Zij worden verdacht van omkoping.

Witwassen

Oud-wethouder Van Rey wordt er onder meer van verdacht ruim 175.000 euro te hebben witgewassen. Ook wordt hem actieve ambtelijke omkoping, verkiezingsfraude en passieve ambtelijke omkoping ten laste gelegd.
Naar verwachting komen de Rijksrecherche en de FIOD midden november met hun einddossier, dat uit meer dan 100 ordners bestaat.

Voorlopige tenlastelegging

Voor wat betreft de actieve omkoping en verkiezingsfraude hebben Van Rey en zijn advocaat al een voorlopige tenlastelegging gekregen, zodat ze zich kunnen voorbereiden op de verdediging. Binnenkort krijgen ze ook de andere voorlopige tenlasteleggingen.
Zodra de laatste getuigenverhoren zijn afgerond komt justitie met de definitieve aanklacht.

Regiezitting

De zitting in Rotterdam is een zogeheten regiezitting, waar de rechter zich uitspreekt over de voortgang van het onderzoek. Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Onderzoek

Het onderzoek naar Van Rey begon in de zomer van 2012. De afgelopen twee jaar hebben de Rijksrecherche, FIOD en de rechter-commissaris meer dan 200 getuigen gehoord, waarvan een aantal op verzoek van Jos van Rey en zijn advocaat.
Ook is uitgebreid onderzoek gedaan in beslag genomen documenten, die onder meer afkomstig zijn uit de woning van Van Rey en het Roermondse stadhuis.
Lees hier het dossier van Van Rey van De Limburger/ Limburgs Dagblad.
In de video: de zaak Van Rey besproken in AvondGasten op L1TV. Met oud-burgemeester Ricardo Offermanns van Meerssen, L1-verslaggever Wouter Nelissen en onderzoeksjournalist Hans Goossen van Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad.
In het geluidsfragment: Wim de Bruin van het Openbaar Ministerie over de dagvaarding van Jos van Rey.
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie over de dagvaarding van Jos van Rey.